KNB wil afschaffing terugwerkende kracht faillissement

06-09-2017
Joris Boddaert

Zodra een faillissement wordt uitgesproken werkt het terug naar 00:00 van die dag. Dat betekent dat rechtshandelingen die door de gefailleerde die dag zijn verricht, achteraf onbevoegd zijn gedaan. Met name in de bancaire en notariële sector leidt dat tot problemen.

Als een huis ’s ochtends wordt geleverd ten overstaande van de notaris, maar ’s middags blijkt dat de verkoper failliet is gegaan, dan heeft levering van het huis nooit plaats gevonden. Als de notaris wel het geld heeft uitbetaald aan de verkoper, dan valt dat in de failliete boedel van de verkoper. Dit is een van de redenen waarom notarissen doorgaans pas een dag later uitbetalen. Bij woonhuizen is betaling een dag later wel te overzien, maar in geval van grote internationale aandelentransacties stuit dit nog wel eens op onbegrip.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bepleit in het kader van de wet modernisering faillissementswet bij de tweede kamer voor afschaffing van de terugwerkende kracht. Daarbij zou een real time register – op de minuut – in het leven moeten worden geroepen zodat iedereen op elk moment van de dag de status van zijn contractspartij kan zien.